Nie ma lepszego ciasta na upalne dni, niż domowy drożdżowiec z truskawkami. Wykorzystuj sezonowe owoce do swoich wypieków.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 15
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Przygotowujemy zaczyn z drożdży. Podgrzewamy ½ szklanki mleka, rozpuszczamy w nim łyżkę cukru, maki oraz drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Pozostałe mleko i margarynę podgrzewamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy resztę składników do ciasta. Do wysokiej miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ucieramy za pomocą kulki. Dodajemy stopniowo mąkę, sól, wyrośnięty rozczyn i mleko z masłem. Wyrabiamy ciasto kilkanaście minut. Miskę przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Przygotowujemy kruszonkę. Ucieramy masło z cukrem i mąką, do momentu, aż powstaną grudki. Łatwiej będzie rozdrabniać kruszonkę palcami.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy. Umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem, układamy na nim świeże owoce i posypujemy kruszonką.
Pieczemy 40 minut.
Dodaj komentarz