Ciasto drożdżowe z truskawkami

Nie ma lepszego ciasta na upalne dni, niż domowy drożdżowiec z truskawkami. Wykorzystuj sezonowe owoce do swoich wypieków.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • pół kostki drożdży
  • 3 jaja
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko (białko do posmarowania ciasta)
  • 250 g truskawek

Kruszonka:

  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • ok. pół szklanki mąki

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy zaczyn z drożdży. Podgrzewamy ½ szklanki mleka, rozpuszczamy w nim łyżkę cukru, maki oraz drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Pozostałe mleko i margarynę podgrzewamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia.



Krok 2

W tym czasie przygotowujemy resztę składników do ciasta. Do wysokiej miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ucieramy za pomocą kulki. Dodajemy stopniowo mąkę, sól, wyrośnięty rozczyn i mleko z masłem. Wyrabiamy ciasto kilkanaście minut. Miskę przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.



Krok 3

Przygotowujemy kruszonkę. Ucieramy masło z cukrem i mąką, do momentu, aż powstaną grudki. Łatwiej będzie rozdrabniać kruszonkę palcami.



Krok 4

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.



Krok 5

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy. Umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem, układamy na nim świeże owoce i posypujemy kruszonką.



Krok 6

Pieczemy 40 minut.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.