Grochówka

Autor:

Ania321

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Seler

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Seler


Ocena

4.44/5

Oceń przepis

Ocena

4.44/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg żeberek wieprzowych
  • 300 g żeberek wędzonych (bez kości)
  • 1 kość wędzona
  • 300 g boczku wędzonego
  • 3 liście laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 300 g grochu (łuskany)
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Żeberko wieprzowe, kość wędzoną oraz żebro wędzone bez kości zalać zimną wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Gotować przez godzinę.



Krok 2

Groch dokładnie opłukać i dodać do wywaru. Gotować przez 40 minut.



Krok 3

Następnie dodać pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, ziemniaki oraz selera i gotować przez 15 minut. Dodać majeranek i gotować jeszcze przez 20 minut.



Krok 4

Boczek pokroić w paseczki i zrumienić na patelni, a następnie dodać do zupy.



Krok 5

Na tłuszcz, który się wytopił, wrzucić mąkę i podsmażyć ją na rumiano. Dodać zasmażkę do zupy.



Krok 6

Przyprawić grochówkę świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze ewentualnie solą. Podawać zupę z kawałkami mięsa.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.