Tarta z musem z białej czekolady i malinami

Tarta z białą czekoladą i malinami to pomysł na pyszny, letni i bardzo słodki deser. Idealnie nadaje się jako deser na przyjęcie. Dzieci go pokochają.

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 150 g mąki pszennej
  • - 120 g masła
  • - 30 g cukru pudru

Mus:

  • - 250 gr serka mascarpone
  • - 2 tabliczki (200 g) białej czekolady
  • - 1-2 garści malin
  • - ok 200 g malin do sosu do polania (opcjonalnie)
  • - ok 2 łyżki wody
  • - 2 łyżki cukru

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder i margarynę. Zagniatamy dobrze na gładkie ciasto, które następnie owijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do zamrażalnika.



Krok 3

Formę do tarty smarujemy odrobiną masła. Ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy, aby wyłożyć spód i boki formy . Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika na 25 minut (najlepiej z termoobiegiem).



Krok 4

Po wyjęciu ciasta je studzimy. Przestudzoną czekoladę mieszamy z serkiem mascarpone



Krok 5

Na spodzie ciasta układamy maliny i polewamy masą czekoladową. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godzin. Możemy przygotować sos malinowy do polania tarty. Maliny wkładamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy wodę oraz cukier. Gotujemy, aby nadmiar soku odparował. Możemy nim polać porcje tarty tuż przed podaniem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.