Ciasto z serem i musem truskawkowym

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Biszkopt z makiem:

  • 4 jajka
  • 10 dag mąki tortowej
  • 5 dag mielonego maku
  • 12 dag cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego
  • Szczypta soli

Ciasto kakaowe:

  • 25 dag masła Łaciate
  • 25 dag cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 4 łyżki wody
  • 25 dag mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Masa serowa:

  • 60 dag sera twarogowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 5 jajek
  • ¼ szkl oleju
  • ½ szkl mleka Łaciate
  • ⅔ szkl cukru,
  • 1 łyżka cukru z wanilią

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 2 szkl. mleka Łaciate
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 20 dag masła Łaciate
  • Sok z cytryny

Mus truskawkowy:

  • 80 dag truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 2 szkl. wody,
  • Cukier do smaku

Dodatkowo:

  • Czekolada gorzka
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 36%
  • Sok z cytryny lub spirytusu

Poncz

  • ½ szklanki wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Przygotowanie

Biszkopt z makiem

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią. Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Pod koniec dodać aromat migdałowy Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, wymieszać z makiem, delikatnie mieszając połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 27/38 cm i włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 10-12 minut.



Ciasto kakaowe

Masło, wodę, cukier i kakao włożyć do garnka, gotować 2-3 minuty. Następnie odlać pół szklanki, a resztę ostudzić. Do zimnej polewy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka, cukier z wanilią i sztywno ubitą pianę z białek, wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy o takiej samej wielkości jak biszkopt z makiem. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 35-40 minut.



Wkładka serowa

Żółtka oddzielić od białek. Białka z cukrem i cukrem z wanilią ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 żółtku (tak jak na biszkopt). Przemielony ser zmiksować z mlekiem, budyniem i olejem. Pod koniec delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami. Masę serową wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki takiej jak poprzednie ciasta, wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 30 minut.



Mus truskawkowy

Truskawki z wodą gotować 2-3 minuty, zmiksować, dokładnie wymieszać z galaretką (w razie potrzeby dosłodzić), odłożyć do stężenia.



Masa budyniowa

W 1 szklance mleka wymieszać mąkę, proszek budyniowy i żółtka. Drugą szklankę mleka zagotować, wlać mleko z mąką i ugotować budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny budyń. Doprawić do smaku sokiem z cytryny.



Polewa

Do odłożonej polewy dodać połamane ⅔ czekolady i śmietanę, podgrzać w kąpieli wodnej. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem.



Poncz

Biszkopt makowy i ciasto kakaowe skropić przygotowanym ponczem z wody, soku z cytryny i cukru waniliowego.



Przekładanie ciasta

Ciasto kakaowe posmarować połową masy, włożyć wkładkę serową, wyłożyć pozostałą masę, wyrównać, wylać tężejący mus i przykryć biszkoptem makowym. Po wierzchu polać przygotowaną polewą i posypać startą na tarce pozostałą czekoladą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.