Expresowe ciasteczka z suszonymi śliwkami

Autor:

Śnieżynka

Masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkiem zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać oliwę i powtórnie zmiksować. Śliwki pokroić w kostkę, połączyć z ciastem, dodać skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut.

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag cukru pudru
  • 20 dag masła Łaciate
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 4-5 dag śliwek suszonych

Przygotowanie

Krok 1

Masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkiem zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać oliwę i powtórnie zmiksować.



Krok 2

Śliwki pokroić w kostkę, połączyć z ciastem, dodać skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać.



Krok 3

Łyżką nakładać porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 12-15 minut.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.