Ciasto śmietankowe z galaretkami

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

krem

  • 250 g herbatników,
  • 125 g masła,
  • 500 ml słodkiej śmietanki Łaciata 18% (zimnej),
  • 250 ml słodkiej śmietanki Łaciata 30% (zimnej),
  • 3 galaretki truskawkowe w proszku (każda na 500 ml wody),
  • oraz: blaszka 24x24cm

Przygotowanie

Krok 1

Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia.



Krok 2

Na patelni rozpuszczamy masło i lekko studzimy. Ciastka drobno mielimy (blenderem lub wałkiem do ciasta) i łączymy z rozpuszczonym masłem. Mieszamy razem, aż zrobimy tzw "mokry piasek".



Krok 3

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia oraz wykładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i lekko dociskamy do dna. Wstawiamy blaszkę do lodówki. Śmietanki przelewamy do sporej miski i ubijamy mikserem na gęstą piankę, dolewamy tężejące galaretki (rozpuszczone w 1 szkl wody) i miksujemy do połączenia.



Krok 4

Tężejącą masę przekładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wstawiamy ciasto do lodówki. Tężejącą galaretką (rozpuszczoną w 500 ml wody) polewamy górę ciasta. Wstawiamy ponownie do lodówki na całą noc. Smacznego



Wskazówki

pokrojone ciasto możemy zabrać ze sobą na majówkę

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.