Ciasto ucierane ze śliwkami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 15 dag masła Łaciate
  • 10 dag mąki krupczatki
  • 15 dag mąki pszennej
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego
  • 70 dag śliwek węgierek

Przygotowanie

Krok 1

Żółtka oddzielić od białek.



Krok 2

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.



Krok 3

Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować.



Krok 4

Białka ubić na sztywną pianę.



Krok 5

Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, aromat i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.



Krok 6

Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, na wierzch ułożyć śliwki. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 35- 40 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.