Ciasto z rabarbarem i żurawiną

Autor:

Ania321

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g margaryny
  • 200 g cukru drobnego
  • 250 g mąki pszennej
  • 13 g proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 150 g żurawiny suszonej
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • Cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Łodygi rabarbaru umyć (nie obierać), osuszyć i pokroić po skosie na dość grube kawałki.



Krok 2

Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na 15-20 minut, aby napęczniała.



Krok 3

Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką.



Krok 4

Dodać jajka oraz miękką margarynę pokrojoną na kawałki. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.



Krok 5

Tortownicę o rozmiarze 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wyrównać je łyżką.



Krok 6

Na wierzchu ułożyć rabarbar oraz żurawinę. Przykryć tortownicę folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez pół godziny. Następnie usunąć folię i piec jeszcze przez 20 minut.



Krok 7

Gotowe i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.