Łodygi rabarbaru umyć (nie obierać), osuszyć i pokroić po skosie na dość grube kawałki.
Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na 15-20 minut, aby napęczniała.
Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką.
Dodać jajka oraz miękką margarynę pokrojoną na kawałki. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
Tortownicę o rozmiarze 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wyrównać je łyżką.
Na wierzchu ułożyć rabarbar oraz żurawinę. Przykryć tortownicę folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez pół godziny. Następnie usunąć folię i piec jeszcze przez 20 minut.
Gotowe i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz