Ciasto z rabarbarem na kefirze

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 średnie jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ⅔ szklanki cukru
  • 1 szklanka kefiru Milko
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 8 dag masła Łaciate
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią

Dodatkowo:

  • 40-45 dag rabarbaru
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie

Kruszonka

Mąkę połączyć z cukrem, cukrem z wanilią i masłem. Rozcierać palcami tak, aby powstały okruchy.






Rabarbar obrać ze skórki, pokroić, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.




Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy, zmiksować. Wlać kefir i olej, ponownie zmiksować. Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.






Blaszkę o wymiarach 36/21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać rabarbarem i kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 175°C piekarnika i piec około 40-45 minut. Smacznego!





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.