Suszone owoce możemy wykorzystywać o każdej porze roku. Jest to przepis na muffiny z suszonymi morelami. Bardzo smaczne i oryginalne.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 12
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
Wszystkie suche składniki przesiewamy do wysokiej miski. W drugiej misce ubijamy mikserem jajka, dodajemy jogurt grecki i rozpuszczone (przestudzone!) masło. Czekolady ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Mokre składniki wlewamy do suchych i łączymy. Wsypujemy startą czekoladę oraz ⅔ pokrojonych w kosteczkę moreli. Całość mieszamy delikatnie.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wypełniamy je ciastem do ⅔ wysokości. Pieczemy 25 minut.
Polewę czekoladową rozpuszczamy w gorącej kąpieli. Polewamy przestudzone babeczki i ozdabiamy pokrojonymi morelami.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-19 16:47:00
Wyglądają bardzo smacznie, super.
Odpowiedz