Czekoladowe muffiny z polewą i suszonymi morelami

Suszone owoce możemy wykorzystywać o każdej porze roku. Jest to przepis na muffiny z suszonymi morelami. Bardzo smaczne i oryginalne.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 polewa czekoladowa
  • 200 g suszonych moreli
  • 225 g mąki
  • 30 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 120 g mlecznej czekolady
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 150 g cukru
  • 100 g masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.



Krok 2

Wszystkie suche składniki przesiewamy do wysokiej miski. W drugiej misce ubijamy mikserem jajka, dodajemy jogurt grecki i rozpuszczone (przestudzone!) masło. Czekolady ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Mokre składniki wlewamy do suchych i łączymy. Wsypujemy startą czekoladę oraz ⅔ pokrojonych w kosteczkę moreli. Całość mieszamy delikatnie.



Krok 3

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wypełniamy je ciastem do ⅔ wysokości. Pieczemy 25 minut.



Krok 4

Polewę czekoladową rozpuszczamy w gorącej kąpieli. Polewamy przestudzone babeczki i ozdabiamy pokrojonymi morelami.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-19 16:47:00

Wyglądają bardzo smacznie, super.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.