Ciasteczka otulone makiem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 5 łyżek śmietany Łaciata 30%
  • 15 dag masła Łaciate
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 20 dag maku

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać, posiekać dokładnie z zimnym masłem.



Krok 2

3 jajka ubić do białości z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć ze śmietaną, wymieszać. Dodać do mąki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godz.



Krok 3

Schłodzone ciasto rozwałkować, kieliszkiem wycinać małe krążki, zanurzać z obu stron w roztrzepanym białku i obtaczać w maku.



Krok 4

Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w temperaturze 180°C około 15-20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.