Cielęcina na ostro

4.00
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten

Składniki

Składniki:

1 kg cielęciny bez kości

1 puszka pomidorów

3 papryki

3 ostre papryki chili

3 duże cebule

3 ząbki czosnku

1 szklanka białego wytrawnego wina

4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

1 łyżka bazylii

3 łyżki oliwy

1 łyżka masła

100 g bułki tartej

1 łyżka soli

1 łyżka pieprzu

3 łyżki majeranku

Przygotowanie

Krok 1
  • Cielęcinę dokładnie myjemy, suszymy i kroimy na średniej wielkości kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso, aby straciło surowy wygląd. Przed końcem smażenia dodajemy masło.
Krok 2
  • Na chwilę zdejmujemy z ognia. Dodajemy mieloną paprykę, którą mieszamy z tłuszczem. Następnie dodajemy pomidory, drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojone kawałki słodkiej i ostrej papryki, a także bazylię i pieprz. Całość dusimy 10 minut.
Krok 3
  • Dolewamy wino i dusimy, aż mięso zmięknie. Pod koniec duszenia zagęszczamy bułką tartą i gotujemy.
Krok 4
  • Po zagotowaniu dodajemy 1 łyżkę soli i 3 łyżki majeranku.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 1
Avatar

Krucha i pyszna cielęcina. Zrobiłam ją dla znajomych i byli zachwyceni.

Czas wykonania tego przepisu: 00:00