Cielęcina na ostro

Cielęcina na ostro to potrawa z mięsa współcześnie najbardziej cenionego, przede wszystkim przez wzgląd na szereg wartości odżywczych. Mięso tego typu jest wyjątkowo delikatne, używane przy wielu naturalnych dietach. Ostrości potrawie dodaje wykorzystanie papryczki chilli.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg cielęciny bez kości
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 papryki
  • 3 ostre papryki chili
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 100 g bułki tartej
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 3 łyżki majeranku

Przygotowanie

Krok 1

Cielęcinę dokładnie myjemy, suszymy i kroimy na średniej wielkości kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso, aby straciło surowy wygląd. Przed końcem smażenia dodajemy masło.



Krok 2

Na chwilę zdejmujemy z ognia. Dodajemy mieloną paprykę, którą mieszamy z tłuszczem. Następnie dodajemy pomidory, drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojone kawałki słodkiej i ostrej papryki, a także bazylię i pieprz. Całość dusimy 10 minut.



Krok 3

Dolewamy wino i dusimy, aż mięso zmięknie. Pod koniec duszenia zagęszczamy bułką tartą i gotujemy.



Krok 4

Po zagotowaniu dodajemy 1 łyżkę soli i 3 łyżki majeranku.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Natalia_Myga

Opublikowany: 2018-02-22 13:56:00

Krucha i pyszna cielęcina. Zrobiłam ją dla znajomych i byli zachwyceni.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.