Cielęcina na ostro to potrawa z mięsa współcześnie najbardziej cenionego, przede wszystkim przez wzgląd na szereg wartości odżywczych. Mięso tego typu jest wyjątkowo delikatne, używane przy wielu naturalnych dietach. Ostrości potrawie dodaje wykorzystanie papryczki chilli.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Cielęcinę dokładnie myjemy, suszymy i kroimy na średniej wielkości kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso, aby straciło surowy wygląd. Przed końcem smażenia dodajemy masło.
Na chwilę zdejmujemy z ognia. Dodajemy mieloną paprykę, którą mieszamy z tłuszczem. Następnie dodajemy pomidory, drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojone kawałki słodkiej i ostrej papryki, a także bazylię i pieprz. Całość dusimy 10 minut.
Dolewamy wino i dusimy, aż mięso zmięknie. Pod koniec duszenia zagęszczamy bułką tartą i gotujemy.
Po zagotowaniu dodajemy 1 łyżkę soli i 3 łyżki majeranku.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Natalia_Myga
Opublikowany: 2018-02-22 13:56:00
Krucha i pyszna cielęcina. Zrobiłam ją dla znajomych i byli zachwyceni.
Odpowiedz