Cielęcina z jajami po królewsku

Cielęcina z jajami po królewsku idealnie nadaje się jako danie na przyjęcia, imprezy okolicznościowe, jak również święta. Podawana jest najczęściej jako danie główne z dodatkiem ziemniaków lub ryżu. Pasuje również do świeżego pieczywa.

Danie: Obiad

Osób: 7

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 7

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 14 jajek
  • 14 plastrów cielęciny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju

Przygotowanie

Krok 1

Jajka gotujemy i obieramy ze skorupek. Plastry cielęciny rozklepujemy, posypujemy solą i pieprzem, zawijamy w nie jajka, obtaczamy w mące i podsmażamy z każdej strony



Krok 2

Dolewamy gorącą wodę, przykrywamy patelnię i dusimy 20 minut. Następnie wyjmujemy je, suszymy, studzimy i kroimy na połówki.



Krok 3

Tak przygotowane jajka w cielęcinie podajemy np. na sałacie.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.