Curry z batatów i masła orzechowego

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (wielkości kciuka)
  • 3 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka gładkiego masła orzechowego
  • 500 g batatów
  • 400 ml puszka mleka kokosowego
  • 200 g szpinaku
  • 1 limonka
  • Sól
  • Pieprz

Dodatki:

  • ryż
  • prażone orzeszki ziemne

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę. Rozpuść 1 łyżkę oleju kokosowego w rondlu na średnim ogniu i wrzuć cebulę - smaż przez 5 min, aż do zeszklenia cebuli. Dodaj 2 starte ząbki czosnku oraz starty kawałek imbiru wielkości kciuka i gotuj przez 1 minutę, aż zacznie pachnieć.



Krok 2

Bataty obierz, umyj dobrze i pokrój w kostkę.



Krok 3

Do garnka z cebulą dodaj tajską czerwoną pastę curry, masło orzechowe i bataty, a następnie dodaj mleko kokosowe i wodę.



Krok 4

Doprowadź wywar do wrzenia, a potem zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez 25-30 minut lub do momentu, aż batat będzie miękki.



Krok 5

Do wywaru dodaj szpinak i wyciśnięty sok z limonki, a na końcu dopraw do smaku solą i pieprzem.



Krok 6

Curry podawaj z ugotowanym ryżem, a jeśli chcesz coś pochrupać, posyp kilkoma suchymi, prażonymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.