Zostało Ci trochę puree z obiadu? Zrób z niego pyszne placki! Są puszyste i delikatne w smaku, Można je zjeść na śniadanie lub podwieczorek z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z dodatkiem miodu i bakaliami lub świeżymi owocami.
Sprawdź nasze pozostałe przepisy na pyszne placki: z dyni piżmowej, ze szpinakiem, z twarogu albo pancakes z serka homogenizowanego.
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Fit
Przygotuj puree. Ziemniaki ugotuj bez soli, ostudź je, a następnie przeciśnij przez praskę lub za pomocą tłuczka zgnieć je na gładkie puree. Następnie dodaj mąkę, cynamon oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników.
Do osobnej miski wbij całe jajka, dodaj cukier i zmiksuj na wysokich obrotach miksera przez 3 minuty, aż jajka podwoją swoją objętość i zrobią się bardziej puszyste. Dodaj mleko i wymieszaj dokładnie. Połącz z puree. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
Rozgrzej patelnię i wlej 2 -3 łyżki oleju, rozprowadzając go na całej powierzchni. Gdy olej będzie gorący, za pomocą łyżki nakładaj porcje placków i smaż z dwóch stron przez około 1 -2 minuty (w zależności od grubości placków). Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Dodaj komentarz