Cynamonowe placki z puree z ziemniaków

Zostało Ci trochę puree z obiadu? Zrób z niego pyszne placki! Są puszyste i delikatne w smaku, Można je zjeść na śniadanie lub podwieczorek z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z dodatkiem miodu i bakaliami lub świeżymi owocami.

Sprawdź nasze pozostałe przepisy na pyszne placki: z dyni piżmowej, ze szpinakiem, z twarogu albo pancakes z serka homogenizowanego.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Fit

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g ziemniaków
  • 75 g mąki pszennej tortowej
  • 100 ml mleka Mazurski Smak 3,2%
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 2 łyżki cukru
  • kilka łyżek oleju do smażenia

Przygotowanie

Krok1

Przygotuj puree. Ziemniaki ugotuj bez soli, ostudź je, a następnie przeciśnij przez praskę lub za pomocą tłuczka zgnieć je na gładkie puree. Następnie dodaj mąkę, cynamon oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników.



Krok 2

Do osobnej miski wbij całe jajka, dodaj cukier i zmiksuj na wysokich obrotach miksera przez 3 minuty, aż jajka podwoją swoją objętość i zrobią się bardziej puszyste. Dodaj mleko i wymieszaj dokładnie. Połącz z puree. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.



Krok 3

Rozgrzej patelnię i wlej 2 -3 łyżki oleju, rozprowadzając go na całej powierzchni. Gdy olej będzie gorący, za pomocą łyżki nakładaj porcje placków i smaż z dwóch stron przez około 1 -2 minuty (w zależności od grubości placków). Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.