Cynamonowe racuchy z ryżem i jabłkami

Autor:

Śnieżynka

Do miski wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i ubić jak na biszkopt. Następnie dodać jogurt, sodę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli, cynamon. Wsypać ugotowany ryż, rodzynki, obrane i posiekane jabłka, wymieszać. Na rozgrzaną oliwę wkładać nieduże porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • ⅔ szkl. mąki pszennej
  • 10 dag ugotowanego ryżu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ łyżeczki sody oczyszczone
  • 4 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 jabłka
  • Sól
  • Oliwa
  • Cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i ubić jak na biszkopt.



Krok 2

Następnie dodać jogurt, sodę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli, cynamon.



Krok 3

Wsypać ugotowany ryż, rodzynki, obrane i posiekane jabłka, wymieszać.



Krok 4

Na rozgrzaną oliwę wkładać nieduże porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.



Wskazówki

Upieczone racuchy można oprószyć cukrem pudrem.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.