Cytrynowe muffiny na kefirze

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 szkl. kefiru
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • Ziarenka z ½ laski wanilii
  • 0,5 szkl. cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2 łyżki kropelek czekoladowych

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować.





Krok 2

Następnie wlać kefir i oliwę, zmiksować na małych obrotach.





Krok 3

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną. Dodać otartą skórkę z cytryny, skórkę pomarańczową i czekoladowe kropelki, ziarnka laski wanilii, delikatnie wymieszać.





Krok 4

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do ⅔ wysokości.





Krok 5

Formę z muffinami wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 20 minut.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.