Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach, jak będą ubite to dodajemy po łyżce cukru, a potem po jednym żółtku. Na sam koniec dajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia. Powoli mieszamy i wykładamy do formy o wymiarach 25x35 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.
Placek kokosowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Następnie dajemy kokos i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
Masa jabłkowa: jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dajemy do garnka, dodajemy cukier i wodę i chwilę gotujemy, aż jabłka troszeczkę zmiękną. Odstawiamy jabłka z ognia wsypujemy galaretkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy do tężenia.
Masa śmietanowa: dwie galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do stężenia. Ubijamy śmietanę śnieżkę na mleku i wlewamy tężejącą galaretkę.
Przekładamy: na biszkopt wykładamy masę jabłkową, układamy delicje, dajemy masę śmietanową i przekładamy plackiem kokosowym. Polewamy polewą i posypujemy kokosem.
Dodaj komentarz