Domowa nutella – krem czekoladowo-orzechowy

Zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego kremu znanego ze sklepowych półek. Domową nutellę można wykorzystać do przekładania naleśników lub jako smarowidło na kanapki. Pyszna porcja słodkości zarówno dla małych, jak i tych trochę większych dzieci.

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Wegetariańskie

Bez glutenu

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Wegetariańskie

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g orzechów laskowych
  • 150 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie

Krok 1

Orzechy upraż na patelni, przestudź, a następnie obierz.



Krok 2

Do garnuszka wlej mleko. Dodaj kakao i połamaną na kosteczki czekoladę. Podgrzewaj, aż do całkowitego rozpuszczenia, ciągle mieszając.



Krok 3

W pojemniku blendera kielichowego umieść orzechy oraz rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie zblenduj. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku płynnym miodem. Gotowy krem przełóż do słoiczka i wstaw do lodówki. Smacznego!



Wskazówki

Krem przechowuj poza lodówką, ale w chłodnym miejscu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.