Duszona kaczka z pikantnym sosem

Pyszne kacze mięso, które powinno gościć na naszych stołach coraz częściej. Tym razem podane nie z owocami, a z pikantnym sosem, który jak się okazuje, idealnie współgra z mięsem z kaczki.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg porcji z kaczki (różne części)
  • - 2 cebule
  • - 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • - 2 łyżki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 5 łyżek oleju

Sos:

  • - sok z ½ cytryny
  • - 1 łyżeczka chili
  • - ½ czerwonej papryki
  • - 1 łyżka miodu
  • - 1 cebula
  • - 1 łyżka octu balsamicznego
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 3 łyżki wody

Przygotowanie

Krok 1

Kaczkę dokładnie myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę z 2 łyżek oleju i przypraw, po czym nacieramy nią mięso. Odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 2

Następnego dnia podsmażamy na patelni drobno pokrojoną cebulę, dodajemy kaczkę i obsmażamy ją z każdej strony.



Krok 3

Całość przekładamy do garnka, wlewamy bulion, śmietankę Łaciatą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy i dusimy przez ok. 1,5 godziny.



Krok 4 

Przygotowujemy sos: cebulę i paprykę bardzo drobno siekamy. Łączymy je z sokiem z cytryny, chili, octem, solą i pieprzem. Dodajemy 3 łyżki wody i miód. Mieszamy.



Wskazówki

Kaczkę można również podać z czerwoną kapustą zalaną czerwonym winem i miodem

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.