Eklery z kremem budyniowym

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

podwieczorek

  • Na ciasto:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • 75 gram masła Łaciate
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na krem:
  • 300 ml mleka Łaciate
  • 2 łyżki cukru
  • 100 gram masła Łaciate
  • 1 budyń czekoladowy na 0,5 l
  • Ponadto:
  • blaszka do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • cukier puder do posypania eklerków

Przygotowanie

Krok 1

W garnku rozpuszczamy wodę i masło, zagotowujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i ciągle mieszamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Garnek zdejmujemy z gazu i studzimy. Do zimnego ciasta dodajemy po 1 jajku i miksujemy do połączenia. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy podłużne ciasteczka. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Krem budyniowy : do garnka wlewamy 200 ml mleka i dodajemy cukier, zagotowujemy. Do reszty mleka wsypujemy budyń i mieszamy. Do garnka wlewamy mleko z budyniem, gotujemy przez kilka minut. Gorący budyń przekładamy do miski i dodajemy masło, mieszamy do połączenia się składników. Zimne eklerki kroimy wzdłuż na połowę, smarujemy kremem i sklejamy. Posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.