W garnku rozpuszczamy wodę i masło, zagotowujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i ciągle mieszamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Garnek zdejmujemy z gazu i studzimy. Do zimnego ciasta dodajemy po 1 jajku i miksujemy do połączenia. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy podłużne ciasteczka. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Krem budyniowy : do garnka wlewamy 200 ml mleka i dodajemy cukier, zagotowujemy. Do reszty mleka wsypujemy budyń i mieszamy. Do garnka wlewamy mleko z budyniem, gotujemy przez kilka minut. Gorący budyń przekładamy do miski i dodajemy masło, mieszamy do połączenia się składników. Zimne eklerki kroimy wzdłuż na połowę, smarujemy kremem i sklejamy. Posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz