Dyniowy jabłecznik z połówkami jabłek

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła Łaciate
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki z czubkiem musu dyniowego
  • Na nadzienie:
  • 7 jabłek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • Ponadto:
  • masło Łaciate - do wysmarowania blaszki
  • bułka tarta - do wysypania blaszki
  • papier do pieczenia
  • woreczki foliowe do ciasta
  • cukier puder - do oprószenia ciasta

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy pokrojone masło, cukier puder i robimy kruszonkę. Do kruszonki dodajemy jajko i mus dyniowy, wyrabiamy ciasto. Kroimy na dwie nierówne części, wkładamy do woreczków foliowych i przekładamy do lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Jabłka myjemy i wycieramy do sucha, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne, obieramy. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. Ciasto wyjmujemy z lodówki i większą część wałkujemy i wylepiamy blaszkę oraz boki, posypujemy mielonymi orzechami, układamy jabłka. Resztę ciasta wałkujemy i układamy na jabłkach, lekko dociskamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 1,10 godz. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.