Owoce z puszki przelewamy na cedzak i odsączamy z zalewy. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy w chłodne miejsce. Do miski przesiewany mąkę z proszkiem i dodajemy pokrojone masło, robimy kruszonkę. Dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy ciasto na tartaletki. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie kroimy owoce na małe kawałeczki. Ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wałkujemy na cienki placek. Ciastem wypełniamy foremki tartaletek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Upieczone korpusy wyjmujemy z foremek i studzimy. Dno tartaletek smarujemy dżemem i wkładamy pokrojone owoce, polewamy tężejącą galaretką.
Dodaj komentarz