Egzotyczne tartaletki

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 1 szklanka mąki,
  • 10 dag masła Łaciate,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany Łaciata,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka mąki do podsypania,
  • Pozostałe składniki:
  • 1 puszka papai,
  • 1/2 opakowania galaretki owocowej,
  • 1 szklanka wody,
  • 9 łyżeczek dżemu

Przygotowanie

Krok 1

Owoce z puszki przelewamy na cedzak i odsączamy z zalewy. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy w chłodne miejsce. Do miski przesiewany mąkę z proszkiem i dodajemy pokrojone masło, robimy kruszonkę. Dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy ciasto na tartaletki. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie kroimy owoce na małe kawałeczki. Ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wałkujemy na cienki placek. Ciastem wypełniamy foremki tartaletek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Upieczone korpusy wyjmujemy z foremek i studzimy. Dno tartaletek smarujemy dżemem i wkładamy pokrojone owoce, polewamy tężejącą galaretką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.