Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Dynię wydrążyć z miąższu i pestek. Pokroić na kawałki. Skórką do dołu ułożyć na brytfannie i piec w piekarniku nagrzanym przez 35 minut. Wyjąć z piekarnika, za pomocą łyżeczki, pozbawić skórki, zblendować. Wyłożyć purée na sito do odcieknięcia soku. Ostudzone purée z dyni, wymieszać z jajkami i pozostałymi składnikami.
Ser zmielić 3 krotnie w maszynce, dodać cukier, utrzeć. Następnie dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Gdyby masa serowa była za gęsta, można dodać mleka i wymieszać.
Do miski wybić jajka, zmiksować z cukrem. Purée dodać do jajek i resztę składników, dokładnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 22 cm (ja miałam dużą 26 cm), wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem. Na środek tortownicy, wykładamy na przemian, łyżkę sera z makiem i łyżkę masy dyniowej, aż do wyczerpania mas, robić tak jak na ciasto zebra. Patyczkiem do szaszłyków, przeciągnąć kilka promieni od krawędzi do środka. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku do 170 stop. Przez 30 minut. Wyjąć sernik i wylać polewę dyniową na wierzch, piec jeszcze przez 10 minut.
Dodaj komentarz