Ta prosta zupa pomidorowa to proste i pyszne danie, gotowe w 30 minut. Genialnie komponuje się z pieczywem rozmarynowym do maczania.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Rozgrzej masło i oliwę z oliwek w dużym rondlu na średnio-małym ogniu. Dodaj posiekaną w plasterki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż, aż do zeszklenia się cebuli, przez ok. 5 min.
Na patelnię dodaj pomidory, wodę, cukier, nasiona selera, oregano, płatki czerwonej papryki, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień, przykryj i duś jeszcze przez 15 min.
Zdejmij z ognia i zmiksuj wszystko blenderem. Podgrzej zupę, aż będzie ciepła. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego!
Aby uzyskać najlepszy smak, użyj włoskich pomidorów San Marzano.
W razie potrzeby możesz zabielić zupę kwaśną śmietaną Łaciate.
Zamień masło na margarynę lub oliwę z oliwek, aby przekształcić przepis na w pełni wegański.
Dodaj komentarz