Prawdziwy powiew Azji, czyli filet z kurczaka w sosie pomarańczowym z odrobiną chili. Najlepiej smakuje serwowany z ryżem jaśminowym, szczypiorkiem oraz sezamem. Fani ostrych potraw mogą zwiększyć ilość ostrej papryczki. Świetny pomysł na obiad w orientalnym stylu.
Danie: Obiad
Osób: 3-4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze, Sezam
Bez laktozy
Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. W misce wymieszać mąkę kukurydzianą z białkiem i obtoczyć w niej kawałki kurczaka. Odłożyć na bok.
Czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek i imbir. Smażyć razem minutę, często mieszając. Następnie włożyć kawałki kurczaka i przesmażyć do zarumienia.
Ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu.
Papryczkę chili drobno posiekać. W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu oprócz mąki kukurydzianej. Z patelni zdjąć podsmażonego kurczaka i na tą samą patelnię wlać sos. Gdy się zagotuje, spróbować i w razie potrzeby doprawić dodatkowo cukrem, sosem sojowym lub octem.
Mąkę kukurydzianą rozrobić z kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać ją na patelnię. Ciągle mieszając, gotować do momentu, aż sos zgęstnieje. Następnie dodać kawałki kurczaka i dokładnie obtoczyć je w sosie.
Kurczaka w sosie pomarańczowym posypać szczypiorkiem i sezamem. Serwować z ryżem.
Dodaj komentarz