Francuskie babeczki z budyniem i owocami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 morele
  • 3 śliwki węgierki
  • 250 ml mleka Łaciate
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie

Krok 1

Morele bez skórki i śliwki wypestkować.



Krok 2

Gotowe ciasto francuskie wyjąć z lodówki, pozostawić przynajmniej na pół godziny w temperaturze pokojowej.



Krok 3

Następnie wyjąć z papieru, pokroić na 12 kwadratów. Włożyć do foremek muffinkowych, docisnąć, nakłuć widelcem, włożyć na 4-5 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika, podpiec.



Krok 4

Budyń: 100 ml mleka wymieszać żółtkami, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem z wanilią i cukrem kryształem. Resztę mleka zagotować , połączyć z mlekiem z żółtkami i ugotować budyń. Gorący przełożyć do podpieczonych babeczek, ułożyć po ćwiartce śliwki i moreli, posypać płatkami migdałowymi. Włożyć do nagrzanego do 190°C piekarnika i upiec na złoty kolor.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.