Danie: Podwieczorek
Osób: 12
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
Morele bez skórki i śliwki wypestkować.
Gotowe ciasto francuskie wyjąć z lodówki, pozostawić przynajmniej na pół godziny w temperaturze pokojowej.
Następnie wyjąć z papieru, pokroić na 12 kwadratów. Włożyć do foremek muffinkowych, docisnąć, nakłuć widelcem, włożyć na 4-5 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika, podpiec.
Budyń: 100 ml mleka wymieszać żółtkami, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem z wanilią i cukrem kryształem. Resztę mleka zagotować , połączyć z mlekiem z żółtkami i ugotować budyń. Gorący przełożyć do podpieczonych babeczek, ułożyć po ćwiartce śliwki i moreli, posypać płatkami migdałowymi. Włożyć do nagrzanego do 190°C piekarnika i upiec na złoty kolor.
Dodaj komentarz