Frytki z cukinii

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietanki Łaciata 18 %
  • ⅔ szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Oliwa
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 200°C. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na paski w kształcie frytek. W misce roztrzepać jajko ze śmietanką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, sól i pieprz, wymieszać.



Krok 2

Na drugi talerz wysypać bułkę tartą, dodać paprykę i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, cukinię moczyć w masie jajecznej, a następnie obtaczać w bułce. Odkładać na blaszkę. Frytk skropić oliwą i piec przez 20 minut.



Krok 3

Podawać z sosem tzatziki lub czosnkowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.