Placuszki z serkiem mascarpone i miodem palmowym

Autor:

Ania321

Danie: Podwieczorek

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 125 g serka mascarpone
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szkl. mleka Łaciate
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Skórka z cytryny
  • 3 łyżki miodu (palmowego)
  • Olej do smażenia
  • Owoce

Przygotowanie

Krok 1

Do wysokiego naczynia wlać mleko, dodać serek mascarpone, jajka, cukier oraz cukier waniliowy. Zmiksować.



Krok 2

Cytrynę sparzyć i otrzeć z niej skórkę tarką o drobnych oczkach. Dodać skórkę do zmiksowanych składników.



Krok 3

Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i miksować jeszcze przez chwilę.



Krok 4

Na patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto łyżką i smażyć placuszki na rumiano z obu stron. Zdjąć na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.



Krok 5

Gotowe placuszki polać miodem palmowym. Podawać z owocami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.