Gniazda makaronowe z jabłkami

Autor:

Śnieżynka

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka, wlać 2 łyżki wody, rozgotować. Dodać cukier waniliowy, cukier według uznania, cynamon, wymieszać. Gniazda makaronu włożyć do wrzącej, osolonej wody i ugotować. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do gniazd z makaronu włożyć porcję usmażonych jabłek, posypać skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi. Na wierzchu ułożyć po kilka wiórek masła. Blaszkę z makaronem włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać około 5-8 minut. Posypać cukrem, podawać.

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 kulki makaronu wstążki
  • 1/2 kg jabłek
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka, wlać 2 łyżki wody, rozgotować.



Krok 2

Dodać cukier waniliowy, cukier według uznania, cynamon, wymieszać.



Krok 3

Gniazda makaronu włożyć do wrzącej, osolonej wody i ugotować. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Krok 4

Do gniazd z makaronu włożyć porcję usmażonych jabłek, posypać skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi.



Krok 5

Na wierzchu ułożyć po kilka wiórek masła. Blaszkę z makaronem włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać około 5-8 minut.



Krok 6

Posypać cukrem, podawać.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.