Gruszki zapiekane z serem pleśniowym , miodem i tymiankiem

Danie: Deser

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Danie: Deser

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 duże słodkie gruszki
  • 2 łyżki cukru
  • ½ cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 4 łyżeczki płynnego miodu
  • 120 g sera pleśniowego np. Blue Cheese
  • 50 gram orzechów włoskich lub pekan

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 200°C.



Krok 2

Gruszki umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne.
Rozcięte gruszki skropić sokiem z cytryny. Na blaszce ułożyć połówki gruszek.



Krok 3

Owoce posypać cynamonem i cukrem i wstawić do zapieczenia na około 20 minut.



Krok 4

Po tym czasie gruszki polać miodem, dodać ser i tymianek i zapiekać przez kolejne 5 minut.



Krok 5

Podawać posypane orzechami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.