Gulasz z karkówki z tymiankową dynią i swiezymi grzybami leśnymi

Autor:

mileneczka5

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

obiad

  • około 700 g karkówki
  • około 250 g grzybów leśnych borowików
  • kawałek dyni bez skórki - około 300 g
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • około 3 szklanki bulionu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 łyżki śmietany do zup
  • maka do obtoczenia mięsa przed smażeniem
  • tłuszcz do smażenia
  • natka do dekoracji
  • sól
  • pieprz
  • magi
  • kasz gryczana prażona - około 150 g na sypko

Przygotowanie

Krok 1

Kasze gryczną prażoną ugotować wg instrukcji w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.



Krok 2

Dynie obrać ze skórki, pokroić w kostkę, oprószyć tymiankiem. Grzyby opłukać, pokroić na mniejsze kawałki. Karkówkę pokroić na kawałki, obtoczyć w pieprzu soli i mące. Obsmazyc na tłuszczu na rumiano.



Krok 3

Cebulę pokroić w kostke i zeszklić w garnku na łyżce oliwy. Cebulę połaczyc z mięsem, dodać posiekany czosnek, paprykę w proszku i chwilę razem podsmażyć. Wlać gorący bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości mięsa przez ok. 30-40 minut.



Krok 4

Kawałki tymiankowej dyni dodać do gulaszu, wymieszać i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut. Nastepnie dodać pokrojone na plasterki grzyby, wymieszać i gotować przez kolejne 10 minut. Doprawić do smaku. Dodać posiekaną natkę pietruszki i smietanę. Wszystko razem zagotowac. Podawac z kaszą gryczaną, udekorować swieżą natką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.