Torcik serowo-makowy

Danie: Podwieczorek

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 15 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 7 dag masła Łaciate
  • 5 dag cukru pudru
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 40 dag sera twarogowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mleka Łaciate
  • 4 łyżek oleju
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Rodzynki
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana

Pianka z makiem:

  • 4 białka
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • ⅓ szkl. cukru pudru
  • 4 łyżki mielonego maku
  • Aromat migdałowy
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Łyżka octu

Lukier biały:

  • ½ szkl cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • Krokant
  • Polewa czekoladowa
  • Migdały

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę wymieszać z kakao, posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny.





Masa serowa

Ser zmiksować z mlekiem, olejem, żółtkami, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Następnie dodać budyń, sztywno ubitą pianę z białek, skórkę pomarańczową i rodzynki. Delikatnie wymieszać.






Schłodzone ciasto rozwałkować, włożyć do formy o średnicy 22 cm. Wylać masę serową i foremkę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.





Pianka z makiem

Białka z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę, dodać przesianą mąkę, mak, aromat, ocet. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Włożyć ponownie do piekarnika i piec około 10-12 minut.





Lukier

Z soku z cytryny i cukru pudru utrzeć lukier.




Oblać lukrem zimne ciasto, ozdobić krokantem, migdałami i polewą czekoladową.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.