Połączenie jagnięciny i czekolady jest nieziemskie. Przepis jest bardzo prosty, jednak troszkę czasochłonny. Warto uzbroić się w cierpliwość – efekt końcowy zdecydowanie wynagradza czas przygotowania.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja
Przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy oliwę, rozdrobnioną gorzką czekoladę, sos sojowy, miód i ząbek czosnku.
Jagnięcinę myjemy, oczyszczamy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Następnie dodajemy je do marynaty, dokładnie mieszając. Całość umieszczamy w lodówce na 12 godzin, po czym przekładamy do garnka.
Kiwi i jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do jagnięciny, dodajemy również pokrojone papryki. Całość zalewamy bulionem warzywnym i dusimy pod przykryciem przez 2 godziny.
Danie podajemy posypane tartą czekoladą.
Dodaj komentarz