Muffiny makowe ze skórką pomarańczową

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 7

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 7

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 15 dag masła Łaciate
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 30%
  • 4 jajka
  • 20 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 dag mielonego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego
  • ½ łyżeczki aromatu pomarańczowego

Polewa:

  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 2-3 łyżki mielonych migdałów

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać, wymieszać z mąką ziemniaczaną, makiem i proszkiem do pieczenia.



Krok 2

Żółtka oddzielić od białek.



Krok 3

Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć dodając po 1 żółtku. Następnie dodać śmietanę, aromat i ⅔ mąki, wymieszać.



Krok 4

Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, wsypać resztę mąki, dodać skórkę pomarańczową i delikatnie przemieszać.



Krok 5

Do foremek muffinowych włożyć papilotki, do ⅔ wysokości napełnić ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C około 25-30 minut.



Krok 6

Czekoladą z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć ze spirytusem. Oblać zimne muffinki, posypać mielonymi migdałami.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.