Jesienna tarta

Autor:

Monika Och

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • Pół margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier wanilinowy
  • 15 dkg margaryny
  • Pół szklanki cukru,
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 1.5 szkl. mleka w proszku
  • Orzechy włoskie
  • Pisaki cukrowe

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy 2 łyżki cukru pudru, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, pół margaryny, 2 żółtka i zagniatamy ciasto. Kawałek ciasta odcinamy i wycinamy z niego ciastka w kształcie liści i upiec.



Krok 2

Pozostałe ciasto wykładamy na dno przygotowanej tortownicy. Formujemy nieco wyższe brzegi.



Krok 3

Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut, aż się zarumieni.



Krok 4

W ganku rozpuszczamy 15 dkg margaryny, pół szkl. cukru, 4 łyźki wody, 2 łyżki kakao. Gdy lekko przestygnie wsypujemy 1,5 szkl. mleka w proszku i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.



Krok 5

Na upieczony spód posypujemy posiekane orzechy włoskie i wylewamy ciepłą masę. Gdy masa będzie tężała dekorujemy ciastkami listkami ( kolorowymi pisakami można udekorować liście) i kawałkami orzechów włoskich.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.