Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy 2 łyżki cukru pudru, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, pół margaryny, 2 żółtka i zagniatamy ciasto. Kawałek ciasta odcinamy i wycinamy z niego ciastka w kształcie liści i upiec.
Pozostałe ciasto wykładamy na dno przygotowanej tortownicy. Formujemy nieco wyższe brzegi.
Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut, aż się zarumieni.
W ganku rozpuszczamy 15 dkg margaryny, pół szkl. cukru, 4 łyźki wody, 2 łyżki kakao. Gdy lekko przestygnie wsypujemy 1,5 szkl. mleka w proszku i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Na upieczony spód posypujemy posiekane orzechy włoskie i wylewamy ciepłą masę. Gdy masa będzie tężała dekorujemy ciastkami listkami ( kolorowymi pisakami można udekorować liście) i kawałkami orzechów włoskich.
Dodaj komentarz