Marchewkę, ziemniaki, bataty i buraki umyj, obierz i pokrój w słupki. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Główkę czosnku oczyść i przekrój na pół.
Piekarnik nastaw na 185°C (grzanie góra-dół). Blachę wysmaruj warstwą oleju. W misce wymieszaj łyżeczkę oliwy z oliwek, miód i przyprawy. Do miski dodaj warzywa pokrojone w słupki (oprócz cebuli i czosnku). Wymieszaj wszystko dokładnie tak, aby sos dobrze je pokrył. Ułóż warzywa na blaszce. Warto zadbać o to, aby zbytnio na siebie nie nachodziły. Dodatkowo między warzywami ułóż cebulę oraz czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wstaw do piekarnika na około 45 minut.
Warzywa podawać skropione zielonym pesto. To danie idealnie nada się jako dodatek do obiadu lub osobne danie. Smacznego!
Dodaj komentarz