Jesienne warzywa pieczone z miodem

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g marchewki
  • 250 g buraka ćwikłowego
  • 150 g ziemniaków
  • 50 g batatów
  • 4 małe cebule
  • 1 główka czosnku
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonego kminku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 4 łyżki bazyliowego pesto

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę, ziemniaki, bataty i buraki umyj, obierz i pokrój w słupki. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Główkę czosnku oczyść i przekrój w pół.



Krok 2

Piekarnik nastaw na 185°C (grzanie góra-dół). Blachę wysmaruj warstwą oleju. W misce wymieszaj łyżeczkę oliwy z oliwek, miód i przyprawy. Do miski dodaj warzywa pokrojone w słupki (oprócz cebuli i czosnku). Wymieszaj wszystko dokładnie tak, aby sos dobrze je pokrył. Ułóż warzywa na blaszce. Warto zadbać o to, aby zbytnio na siebie nie nachodziły. Dodatkowo między warzywami ułóż cebulę oraz czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wstaw do piekarnika na około 45 minut.



Krok 3

Warzywa podawać skropione zielonym pesto. To danie idealnie nada się jako dodatek do obiadu lub osobne danie. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.