Jesienne warzywa pieczone z miodem

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 250 g marchewki
  • - 250 g buraka ćwikłowego
  • - 150 g ziemniaków
  • - 150 g batatów
  • - 4 małe cebule
  • - 1 główka czosnku
  • - 4 łyżki płynnego miodu
  • - 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • - 1 łyżeczka suszonego kminku
  • - 1 łyżeczka kolendry
  • - 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • - sól i pieprz
  • - masło klarowane lub olej
  • - 4 łyżki bazyliowego pesto

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę, ziemniaki, bataty i buraki umyć, obrać i pokroić w słupki. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Główkę czosnku oczyści i przekroić w pół.



Krok 2

Piekarnik nastawić na 185 stopni C (grzanie góra-dół). Blachę wysmarować warstwą klarowanego masła lub oleju. W misce wymieszać łyżeczkę oliwy z oliwek, miód i przyprawy. Do miski dodać warzywa pokrojone w słupki (oprócz cebuli i czosnku) wymieszać dokładnie, tak aby sos dobrze je pokrył. Ułożyć na blaszce. Warto zadbać o to aby warzywa zbytnio na siebie nie nachodziły. Doprawić solą i pieprzem do smaku i wstawić do piekarnika na około 45 minut.



Krok 3

Warzywa podawać skropione zielonym pesto jako dodatek do obiadu lub osobne danie.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.