Jeżyki mięsno - ryżowe

4.00
Oceń przepis:

Autor przepisu:

Danuta Piecyk

Czas

Do 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Gluten

Składniki

Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 bułka kajzerka

Sól i pieprz do smaku

Szczypta papryki ostrej

5 łyżek ryżu długoziarnistego

½ kostki drobiowej

2 łyżki wody gotowanej do kostki

Dodatkowo:

Keczup łagodny lub pikantny

Przygotowanie

Krok 1

  • Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. 

Krok 2

  • Cebulę i czosnek obrać, zmielić w maszynce z odciśniętą bułką i mięsem drobiowym. 

Krok 3

  • Połowę kostki drobiowej rozpuścić w gotowanej wodzie, wlać do mięsa, aby mięso nie było za suche. Dokładnie wymieszać masę mięsną. 

Krok 4

  • Z mięsa formować kulki, obtaczać w ryżu, układać na pokrywce z dziurami i parzyć nad wodą, przykryte pokrywką do miękkości ryżu.

Krok 5

  • Podawać jeżyki z keczupem.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0