Jeżyki mięsno - ryżowe

Autor:

Danuta Piecyk

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 bułka kajzerka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypta papryki ostrej
  • 5 łyżek ryżu długoziarnistego
  • ½ kostki drobiowej
  • 2 łyżki wody gotowanej do kostki

Dodatkowo:

  • Keczup łagodny lub pikantny

Przygotowanie

Krok 1

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.



Krok 2

Cebulę i czosnek obrać, zmielić w maszynce z odciśniętą bułką i mięsem drobiowym.



Krok 3

Połowę kostki drobiowej rozpuścić w gotowanej wodzie, wlać do mięsa, aby mięso nie było za suche. Dokładnie wymieszać masę mięsną.



Krok 4

Z mięsa formować kulki, obtaczać w ryżu, układać na pokrywce z dziurami i parzyć nad wodą, przykryte pokrywką do miękkości ryżu.



Krok 5

Podawać jeżyki z keczupem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.