Jogurtowy sernik na zimno

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Spód sernika :

  • 100 g chałki drożdżowej czerstwej
  • 130 g tartych orzechów włoskich
  • 100 g masła Łaciate

Masa serowa :

  • 1,5 l jogurtu naturalnego ,
  • 3 kostki sera białego tłustego
  • 4 łyżki cukru
  • 3 opak. galaretki mocno owocowy smak
  • 1 szkl. wody gotowanej

Wierzch sernika :

  • 2 opak. galaretki niebieskiej
  • 750 ml wody gotowanej

Przygotowanie

Spód sernika

Chałkę zetrzeć na tarce lub rozdrobnić wałkiem do ciasta. Do chałki dodać tarte orzechy, wymieszać. Masło roztopić w rondlu, dodać starte produkty, wymieszać. Gorącą masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 27 cm, dobrze docisnąć łyżką.



Masa serowa

Do blendera wlać jogurt, dodać ser, cukier, zmiksować. Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia. Wymieszać galaretki z jogurtem, odstawić do lekkiego stężenia. Masę serową wylać na spód z orzechów, wygładzić, odstawić do lodówki.



Wierzch sernika

Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia, wylać galaretki na masę serową. Odstawić sernik do lodówki na 4 godziny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.