Smażony ryż z wieprzowiną

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • ½ szklanki świeżych pieczarek
  • 6 szklanek ryżu
  • ¼ szklanki oleju roślinnego
  • 1 ½ szklanki gotowanej wieprzowiny
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 kawałek świeżego imbiru
  • 3 łodygi selera
  • ½ małej cebuli
  • 1 duża marchewka
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 zielone cebulki

Przygotowanie

Krok 1

Ryż ugotuj dzień wcześniej, odcedź i ostudź. Schowaj do lodówki na noc.



Krok 2

Drobno posiekane pieczarki usmaż na oleju przez ok. 15 min, aż do odparowania wody.



Krok 3

Wymieszaj ugotowany ryż z 1 łyżką oleju roślinnego.



Krok 4

Czosnek i imbir drobno posiekaj. Wieprzowinę umyj, osusz i pokrój w kostkę. Podsmaż wszystko na patelni na oleju, przez ok. 1 minutę.



Krok 5

Seler, cebulę, marchewkę i paprykę pokrój w kostkę. Na patelnię z mięsem dodaj selera, cebulę i marchewkę. Smaż jeszcze przez ok. 3-4 min. Dodaj paprykę i pieczarki. Wymieszaj.



Krok 6

Dodaj ryż i podgrzej. Dodaj sos sojowy. Na koniec posyp drobno posiekaną zieloną cebulką. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.