Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem i smalcem. Dodać płynny miód, cukier puder, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na pół godziny.
Następnie rozwałkować ciasto i małą szklaneczką wykrawać ciasteczka. W połowie krążków wyciąć dziurkę. Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, krążki z dziurką posmarować roztrzepanym jajkiem, wymieszanym z cukrem z wanilią, posypać ziarnami słonecznika. Włożyć do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec około 10-12 minut.
Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo adwokat i serek mascarpone. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Zimne ciasteczka przełożyć masą.
Dodaj komentarz