Kakaowe ciasteczka z ziarnami słonecznika

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 25 dag mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 10 dag masła Łaciate
  • 2-3 dag smalcu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 36%

Masa:

  • 15 dag masła Łaciate
  • 150 ml adwokata
  • 10 dag serka mascarpone
  • 10 dag cukru pudru
  • Sok z cytryny

Dodatkowo:

  • ½ szkl. ziaren słonecznika
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem i smalcem. Dodać płynny miód, cukier puder, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na pół godziny.




Następnie rozwałkować ciasto i małą szklaneczką wykrawać ciasteczka. W połowie krążków wyciąć dziurkę. Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, krążki z dziurką posmarować roztrzepanym jajkiem, wymieszanym z cukrem z wanilią, posypać ziarnami słonecznika. Włożyć do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec około 10-12 minut.



Masa

Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo adwokat i serek mascarpone. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Zimne ciasteczka przełożyć masą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.