Kisiel pomarańczowy domowy

Słodkie śniadanie w sam raz dla maluchów. Domowy kisiel to pyszna alternatywa dla tych gotowych, które możemy dostać w sklepach. Robi się go szybko i łatwo.

Danie: Podwieczorek

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Podwieczorek

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Skład

  • - 3 duże pomarańcze
  • - 1 cytryna
  • - 2 łyżki cukru
  • - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • - 125 ml zimnej wody
  • - ¼ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Krok 1

Pomarańcze myjemy i lekko kulamy po blacie, aby łatwiej można było wycisnąć z nich sok. Wyciskamy sok z pomarańczy (wychodzi ok 300 do 350 ml). Zależy od wielkości i soczystości.



Krok 2

Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do soku z pomarańczy. Przelewamy całość przez sito, aby usunąć ewentualne pestki.



Krok 3

Sok przelewamy do rondla, dodajemy cukier, cynamon i podgrzewamy, aby cukier się rozpuścił. Jeśli będzie za mało słodkie możemy dodać więcej cukru według uznania.



Krok 4

W szklance rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie. Gdy sok się zagotuje, wlewamy rozpuszczoną mąkę z wodą i cały czas mieszamy. Gotujemy przez około 3 minuty mieszają, aby kisiel zgęstniał i całość się zagotowała.



Krok 5

Gotowy kisiel przelewamy do słoiczków albo miseczek i podajemy



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Stokrotka

Opublikowany: 2018-02-21 20:37:00

mmm...pycha!

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.