Słodkie śniadanie w sam raz dla maluchów. Domowy kisiel to pyszna alternatywa dla tych gotowych, które możemy dostać w sklepach. Robi się go szybko i łatwo.
Danie: Podwieczorek
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Pomarańcze myjemy i lekko kulamy po blacie, aby łatwiej można było wycisnąć z nich sok. Wyciskamy sok z pomarańczy (wychodzi ok 300 do 350 ml). Zależy od wielkości i soczystości.
Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do soku z pomarańczy. Przelewamy całość przez sito, aby usunąć ewentualne pestki.
Sok przelewamy do rondla, dodajemy cukier, cynamon i podgrzewamy, aby cukier się rozpuścił. Jeśli będzie za mało słodkie możemy dodać więcej cukru według uznania.
W szklance rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie. Gdy sok się zagotuje, wlewamy rozpuszczoną mąkę z wodą i cały czas mieszamy. Gotujemy przez około 3 minuty mieszają, aby kisiel zgęstniał i całość się zagotowała.
Gotowy kisiel przelewamy do słoiczków albo miseczek i podajemy
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Stokrotka
Opublikowany: 2018-02-21 20:37:00
mmm...pycha!