Torcik naleśnikowo budyniowo pomarańczowy

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • ciasto naleśnikowe:,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • 1 i 1/3 szklanki wody,
  • 4 łyżki masła klarowanego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka kakao,
  • olej do smażenia,
  • ,
  • krem budyniowy:,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 500 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1/2 szklanki śmietanki łaciata 30 %,
  • ,
  • polewa:,
  • 50 g czekolady gorzkiej,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 4 łyżki śmietanki łaciatej 30 %,
  • ,
  • dekoracja:,
  • truskawki,
  • kiwi,
  • pomarańczo,
  • mięta,
  • naleśnik,
  • starta czekolada

Przygotowanie

1.

Do pojemnika wysokiego wsypuję mąkę, dodaję jajka, mleko, wodę, sól, roztopione i wystudzone masło i miksuję blenderem ciasto. Połowę odlewam do miseczki, a do drugiej połowy dodaję kakao i dalej miksuję. Ciasto morze wydawać się rzadkie ale jak wstawimy do lodówki na godzinę zgęstnieje.



2.

Do garnka wlewam 350 ml mleka, masło i i zagotowuję. Do reszty mleka wsypuję budyń, dodaję cukier i skórkę pomarańczową i dokładnie mieszam. Wlewam do gotującego się mleka i chwilę gotuję. Gorący budyń przykrywam folią spożywczą tak żeby folia dotykała budyniu. Zapobiega to powstawaniu kożucha i odstawiam do przestygnięcia.



3

W tym czasie smażę naleśniki na odrobinie oleju. Usmażyłam po 10 sztuk jasnych i czekoladowych naleśników o średnicy 19 cm. Do miski przekładam serek mascarpone, dodaję śmietanę i mieszam delikatnie mikserem na wolnych obrotach. dodaję stopniowo budyń i dalej ucieram ale wolno. Nie chcemy żeby z kremu zrobiło się masło. Naleśniki smaruję na przemian kremem raz jasny jaz czekoladowy i układam jeden na drugim.



4.

Czekoladę gorzką, masło, śmietanę rozpuszczam w kąpieli wodnej i polewam torcik.Dekoruję owocami, naleśnikiem, czekoladowym motylem. Torcik wstawiam do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypuję czekoladą startą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.