Kolorowa sałatka makaronowa z kurczakiem

Prosta w wykonaniu kolorowa sałatka makaronowa z kurczakiem zachwyci każdego. Jest pyszna i szybka w przygotowaniu.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 250 g makaronu (np. penne)
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ puszki czerwonej fasolki
  • ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki masła
  • 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i odcedzamy.



Krok 2

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, curry i pieprzem. Podsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle. Układamy na dnie talerza.



Krok 3

Paprykę kroimy w kostkę. Fasolę chwilę podgrzewamy następnie odsączamy z sosu.



Krok 4

Śmietankę Łaciatą łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Łączymy makaron, paprykę, fasolę, kukurydzę i polewamy sosem czosnkowym. Mieszamy i układamy na kurczaka. Przyozdabiamy natką pietruszki.



Wskazówki

Sos najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, aby “przegryzł się” czosnkiem. Jeśli nie liczysz kalorii, warto dodać do smaku czubatą łyżkę majonezu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.