Kolorowa sałatka z cukinią, zielonym groszkiem, rzodkiewką oraz orzechami laskowymi

Pyszna, warzywna sałatka, którą możesz przygotować na kolację albo lunch do pracy. Jest bardzo prosta w wykonaniu.

Danie: Kolacja, Sałatki,

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy,

Danie: Kolacja, Sałatki,

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy,


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - ½ opakowania roszponki
  • - 1 cukinia
  • - 10 szparagów zielonych
  • - 200 g zielonego groszku
  • - 5 rzodkiewek
  • - 1/3 opakowania sera typu feta
  • - 30 g orzechów laskowych
  • - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • - 1 łyżka soku z cytryny
  • - sól
  • - pieprz

Przygotowanie

Krok 1
Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 200oC. Następnie cukinię myjemy i kroimy w cienkie paski, które układamy na blaszce. Szparagi myjemy i oczyszczamy. Układamy je na blaszce i  skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut

Krok 2
W międzyczasie przygotowujemy pozostałe warzywa. Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy z nadmiaru wody, następnie wsypujemy ją do półmisków. Rzodkiewkę dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do sałaty. Jeżeli posiadamy zielony groszek w strączkach, wyciągamy go ze strączków, możemy również użyć groszku w puszce. W tym wypadku odcedzamy groszek z nadmiaru płynu i dodajemy do sałatki.

Krok 3
Kiedy cukinia i szparagi będą gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i układamy na półmiskach z sałatą.

Krok 4
Kolejnym krokiem jest pokrojenie orzechów laskowych na pół i posypanie nimi sałatki. Ser feta po wyciągnięciu z opakowania, kroimy w kostkę lub kruszymy w dłoniach i dodajemy do sałatki.

Krok 5
Ostatnim krokiem jest dodanie do sałatki soli, pieprzu, oliwy z oliwek oraz soku z cytryny. Tak przygotowana sałatka idealnie sprawdzi się w okresie letnim, kiedy dostępne są świeże, sezonowe produkty.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.