Pyszna, warzywna sałatka, którą możesz przygotować na kolację albo lunch do pracy. Jest bardzo prosta w wykonaniu.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy
Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 200oC. Następnie cukinię myjemy i kroimy w cienkie paski, które układamy na blaszce. Szparagi myjemy i oczyszczamy. Układamy je na blaszce i skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut
W międzyczasie przygotowujemy pozostałe warzywa. Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy z nadmiaru wody, następnie wsypujemy ją do półmisków. Rzodkiewkę dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do sałaty. Jeżeli posiadamy zielony groszek w strączkach, wyciągamy go ze strączków, możemy również użyć groszku w puszce. W tym wypadku odcedzamy groszek z nadmiaru płynu i dodajemy do sałatki.
Kiedy cukinia i szparagi będą gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i układamy na półmiskach z sałatą.
Kolejnym krokiem jest pokrojenie orzechów laskowych na pół i posypanie nimi sałatki. Ser feta po wyciągnięciu z opakowania, kroimy w kostkę lub kruszymy w dłoniach i dodajemy do sałatki.
Ostatnim krokiem jest dodanie do sałatki soli, pieprzu, oliwy z oliwek oraz soku z cytryny. Tak przygotowana sałatka idealnie sprawdzi się w okresie letnim, kiedy dostępne są świeże, sezonowe produkty.
Dodaj komentarz