Kolorowa sałatka z cukinią, zielonym groszkiem, rzodkiewką oraz orzechami laskowymi

5.00
Oceń przepis:
Czas

Do 15 min

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

2

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Orzechy

Składniki

Składniki:

- ½ opakowania roszponki

- 1 cukinia

- 10 szparagów zielonych

- 200 g zielonego groszku

- 5 rzodkiewek

- 1/3 opakowania sera typu feta

- 30 g orzechów laskowych

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- 1 łyżka soku z cytryny

- sól

- pieprz

Przygotowanie

Krok 1
  • Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 200oC. Następnie cukinię myjemy i kroimy w cienkie paski, które układamy na blaszce. Szparagi myjemy i oczyszczamy. Układamy je na blaszce i  skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut  
Krok 2
  • W międzyczasie przygotowujemy pozostałe warzywa. Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy z nadmiaru wody, następnie wsypujemy ją do półmisków. Rzodkiewkę dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do sałaty. Jeżeli posiadamy zielony groszek w strączkach, wyciągamy go ze strączków, możemy również użyć groszku w puszce. W tym wypadku odcedzamy groszek z nadmiaru płynu i dodajemy do sałatki.
Krok 3
  • Kiedy cukinia i szparagi będą gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i układamy na półmiskach z sałatą.
Krok 4
  • Kolejnym krokiem jest pokrojenie orzechów laskowych na pół i posypanie nimi sałatki. Ser feta po wyciągnięciu z opakowania, kroimy w kostkę lub kruszymy w dłoniach i dodajemy do sałatki.
Krok 5
  • Ostatnim krokiem jest dodanie do sałatki soli, pieprzu, oliwy z oliwek oraz soku z cytryny. Tak przygotowana sałatka idealnie sprawdzi się w okresie letnim, kiedy dostępne są świeże, sezonowe produkty.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0