Kotlety mielone z serem i pieczarkami

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Na mielone

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 g,
  • cebula - 1 szt,
  • jajko - 1 szt,
  • bułka czerstwa kajzerka - 1 szt,
  • sól i pieprz

Farsz :

  • pieczarki - 250 g,
  • cebula - 1 szt,
  • ser w kawałku - 100 g,
  • natka pietruszki - 0,5 pęczka,
  • tłuszcz do smażenia,
  • sól i pieprz

Panierka

  • bułka tarta

Dodatkowo

  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę obrać, drobno posiekać, przesmażyć na tłuszczu. Bułkę kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do mięsa z jajkiem i cebulą. Doprawić mięso solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.



Farsz

Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, następnie dodać pieczarki, przesmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ser pokrojony i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać.



Krok 3

Z masy mięsnej formować owalne kotlety, na środek nakładać porcję farszu, dobrze zlepiać. Obtaczać kotlety w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.