Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 200 gram masła Łaciate
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 12%
  • mąka do podsypania
  • Na piankę:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe ( na 0,5 l )
  • Ponadto:
  • 5 brzoskwiń
  • tłuszcz do tortownicy
  • bułka tarta do tortownicy
  • tortownica o średnicy 24 cm

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy żółtka oraz pokrojone masło, śmietanę i mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnice i zagniatamy.



Krok 2

Formujemy kulę i dzielimy na 2 nierówne części. Przekładamy do woreczków i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. W międzyczasie obieramy ze skórki brzoskwinie i kroimy w kostkę. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy tortownicę.



Krok 3

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopni C przez około 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno pianę i wsypujemy cukier razem, przez chwilę ubijamy i dosypujemy budynie w proszku.



Krok 4

Mieszamy, aż składniki się połączą. Piankę wykładamy na podopieczny spód i układamy pokrojone brzoskwinie. Na wierzch ścieramy resztę ciasta na tarce o dużych oczkach i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.