Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy żółtka oraz pokrojone masło, śmietanę i mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnice i zagniatamy.
Formujemy kulę i dzielimy na 2 nierówne części. Przekładamy do woreczków i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. W międzyczasie obieramy ze skórki brzoskwinie i kroimy w kostkę. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy tortownicę.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopni C przez około 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno pianę i wsypujemy cukier razem, przez chwilę ubijamy i dosypujemy budynie w proszku.
Mieszamy, aż składniki się połączą. Piankę wykładamy na podopieczny spód i układamy pokrojone brzoskwinie. Na wierzch ścieramy resztę ciasta na tarce o dużych oczkach i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
Dodaj komentarz