Kurczak z sosem żurawinowym, pieczarkami i bazylią

Skrzydełka z kurczaka z pieczarkami i sosem żurawinowym to rewelacyjne danie, które z powodzeniem możemy podać podczas większych uroczystości rodzinnych. Nie jest trudne w przygotowaniu, a połączenie smaków jest idealnie dobrane.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • - 350 g pieczarek
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • - 3 łyżeczki majeranku
  • - 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • - 1 łyżeczka curry
  • - 4 łyżki oliwy
  • - 8 liści bazylii

Sos:

  • - 200 g żurawiny
  • - 3 łyżki octu balsamicznego
  • - 5 łyżek miodu
  • - ½ szklanki wina
  • - 1 łyżka śmietanki Łaciatej 30%

Przygotowanie

Krok 1

Oliwę mieszamy z przyprawami. Skrzydełka z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojone pieczarki i całość pieczemy ok. 60 minut.



Krok 3

Żurawinę razem z octem, miodem i winem gotujemy w rondelku, aż uzyskamy sos (możemy lekko go zblendować). Pod koniec gotowania, dodajemy 1 łyżkę śmietanki Łaciatej.



Krok 4 

Kurczaka podajemy z sosem żurawinowym i listkami świeżej bazylii.



Wskazówki

Dla zachowania koloru pieczarek, skrop je odrobiną soku z cytryny.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.