Skrzydełka z kurczaka z pieczarkami i sosem żurawinowym to rewelacyjne danie, które z powodzeniem możemy podać podczas większych uroczystości rodzinnych. Nie jest trudne w przygotowaniu, a połączenie smaków jest idealnie dobrane.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Oliwę mieszamy z przyprawami. Skrzydełka z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojone pieczarki i całość pieczemy ok. 60 minut.
Żurawinę razem z octem, miodem i winem gotujemy w rondelku, aż uzyskamy sos (możemy lekko go zblendować). Pod koniec gotowania, dodajemy 1 łyżkę śmietanki Łaciatej.
Kurczaka podajemy z sosem żurawinowym i listkami świeżej bazylii.
Dla zachowania koloru pieczarek, skrop je odrobiną soku z cytryny.
Dodaj komentarz