Łosoś musztardowy z buraczkami i soczewicą

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy z gorczycą
  • ½ łyżeczki miodu
  • 2 filety z łososia
  • 250 g gotowej, ugotowanej soczewicy
  • 250 g buraków
  • 2 łyżki Dipu śmietanowego Mlekpol z czosnkiem i ziołami
  • 1-2 łyżki kaparów
  • koperek
  • 1 lub 2 cytryny
  • 2 łyżki pestek dyni
  • rukola lub kiełki
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C na termoobiegu lub 180 stopni C góra-dół.



Krok 2

W miseczce zmieszaj łyżeczkę oliwy, musztardę, miód i dopraw nieco solą.



Krok 3

Ułóż filety z łososia na blasze do pieczenia i posmaruj całość mieszanką miodu i musztardy.



Krok 4

Obrane i ugotowane buraki pokrój w ćwiartki. Soczewicę i buraki przełóż do naczynia żaroodpornego, wymieszaj z pozostałą oliwą i dobrze dopraw solą i pieprzem. Włóż filety i naczynie żaroodporne do piekarnika na 10 minut, aż łosoś się upiecze.



Krok 5

Na koniec wymieszaj soczewicę z Dipem śmietanowym, posiekanym w duże kawałki koperkiem, kaparami oraz skórką z cytryny. Podawaj razem z łososiem posypanym uprażonymi pestkami dyni i ćwiartkami cytryny do wyciskania. Możesz również dodać rukolę. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.