Makaron tagliatelle z kurczakiem w sosie kurkowym

Autor:

Joanna Kryla

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 300 g kurek,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 200 g śmietanki Łaciata 30%,
  • 400 g makaronu tagiatelle,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Kurki oczyścić bardzo dokładnie, jeżeli trzeba opłukać. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim cebulę, gdy cebula się zeszkli dodać kurki, podsmażać je 5 min, następnie dodać pierś z kurczaka, dodać soli i pieprzu i smażyć ,aż mięso się zrumieni. Następnie podlać 1 szkl. wody, dusić grzyby bez przykrycia aż cała woda odparuje, a grzyby zmiękną. Dodać śmietankę, doprawić do smaku i trzymać na ogniu aż sos zgęstnieje.Po zdjęciu z ognia dodać natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Makaron ugotować al'dente, podawać z gorącym sosem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.